Colemêrg’de kayyumların halk düşmanlığı

DEM Partili Colemêrg (Hakkari) ve ilçe belediyelerini gasp eden kayyumlar yıllardır hizmet yapmadığı gibi, halka hizmet eden kadın, gençlik, kültür gibi birçok kurumu kapatarak belediyenin tüm imkanlarını AKP’liler, asker ve polislerin hizmetine sunuyor.

YEREL SEÇİM

Yaklaşık 10 yıldır kayyumların işgali altında olan belediyeler, adeta rantın merkezi haline geldi.  Kayyum öncesi halka hizmet eden belediyelerin taşınmaz mülkleri ve hizmet yerleri, kayyum sonrası ya yandaşlara peşkeş çekildi ya da devredildi. HDP döneminde hemen hemen hiç borcu olmayan Colemêrg ve Gever belediyeleri borç batağı içine girdi. Kayyumların ve AKP’nin belediyeleri hizmet için değil rantta için yarıştıkları Sayıştay raporlarında da ortaya çıkmıştı.

Özellikle devlet tarafından gasp edilen Colemêrg ve Gever belediye hizmet binaları adeta karakola çevrildi, halkın bu alanlara girmesi engellendi. Bununla yetinmeyen AKP ve kayyumları başta belediyeye bünyesinde Kürt dili, kültürü, kadın, gençlik ve kreş ile okullar kapatılarak, bu kurumlara asker ve polisler yerleştirildi. 10 yıllık kayyum gaspında Hakkâri Belediyesi bünyesinde bulunan Binevş Kadın Merkezi, Çukurca Belediyesi bünyesinde bulunan Bervar Kadın Merkezi ve Şemdinli Belediyesi’de Nujîn Kadın Merkezi kapatıldı. Yine Gever’de Kürtçe eğitim veren Üveyş Ana İlkokulu devlet güçlerinin saldırılarına uğradı ve kapatıldı.

KAYYUMLARIN KADIN DÜŞMANLIĞI

2014 Yerel Seçimlerin Colemêrg Belediyesi’ni kazanan Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) çalışmalarında esas aldığı konuların başında kadın, gençlik ve dil ile kültür geliyordu. Bu alanda ilk kez kadın birimi kuruldu ve eğitim, ekonomi ve kadına yönelik şiddet meselelerine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kadınlara yönelik yapılan çalışmalara sadece belediyelerle sınırlı kalmadı, kentte bulunan sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa hareket edildi. Kadınların sorunlarını çözen, kadınlara iş imkanı sağlayan bu kurumlar, kayyum işgali ile birlikte kapatıldı. Kürt kadınlarından korkan AKP ve işgalci kayyumlar belediye bünyesinde bulunan kadın kurumlarını kapattı ya da diğer devlet güçlerine devretti. Devretmediği bazı kadın kurumlarına ise kadınlardan arındırarak yerlerine erkekleri atadı.

KÜRT DİLİ HEDEF ALINDI

AKP ve işgalcileri kayyumlarının icraatları bunlarla da bitmedi. Belediye bünyesinde bulunan Kürtçe kreşler de devletin hedefi haline geldi. Devlet okullarında Kürtçe’nin yasak olması nedeniyle belediye bünyesinde açılan Kürtçe kreşlere Kürt halkı yoğun ilgi gösterdi. Yüzlerce kişi çocuklarını Kürtçe kreşlere kayıt yaptırdı, binlercesi ise kayıt sırasının kendilerine gelmesini bekledi. Kürt çocuklarının kendi anadillerinde eğitim almasını hazmedemeyen Kürt düşmanı AKP ve kayyumları, Kürtçe kreşlere saldırdı. Kreşler de Kürtçe yasaklanarak Türkleştirildi. Öğrencilerin kayıtları silindi. Kreşlerde görev yapan Kürt dili eğitmenlerinin işlerine son verildi ve daha sonra kreşler tamamen kapatıldı. Yine Colemêrg ve Gever belediyeleri bünyesinde bulunan gençlik merkezleri de yine kayyumların hedefi haline geldi. Gençlere kültür, sanat gibi etkinliklerle ile ilgili çalışmalarının yanı sıra gençlere meslek sahibi olması için çalışma yürütülen bu kurumlar kapatıldı.

SADECE YANDAŞLARA HİZMET

Colemêrg’de belediye bünyesinde bulunan kadın, gençlik ve kültür gibi kurumları kapatan AKP ve işgalci kayyumları, belediyeyi karakollara çevirerek, içini ve dışını polis asker ve AKP’lilerle doldurdu. Belediyeyi adeta halka yasaklayan AKP ve kayyumu, belediyenin tüm hizmetlerini halka değil devletin kurumlarına yapmaya başladı. Yine belediyenin hizmetleri arasında olan halkın temiz suya erişimi engellendi, her gün toplanması gereken çöpler aylarca toplanmadı. Yine cadde ve sokaklar çukur, çamur haline geldi göletler oluştu. Hemen hemen kaldırım ve asfaltın hiç olmadığı kentte kayyum, tüm hizmetleri, asker, polis ve AKP’lilere yapıyor. Halka hiçbir hizmet yapmayan kayyumlar, yıllardır halktan topladığı vergileri AKP merkezine ve yandaşlarına peşkeş çekmeye devam ediyor.

Colemêrg halkı ise 31 Mart Yerel seçimlerinde AKP ve kayyuma gereken cevabı vermeye hazırlanıyor.